Home Windows Rensa winsxs i Windows 7, 8 & Windows 10

Rensa winsxs i Windows 7, 8 & Windows 10

0
Rensa winsxs i Windows 7, 8 & Windows 10

Mappen winsxs i C:\Windows\winsxs har en tendens att växa nästan obehindrat och fortsätter att växa ju längre du har Windows installerat. Den här mappen bygger upp en del onödiga filer över tid med gamla/utgångna versionen och systemkomponenter.

Mappen innehåller också filer på redan avinstallerade eller inaktiverade Windows-komponenter. Även om du inte har en windows-komponent installerad så kommer dess filer att finnas i WinSXS-mappen och ta upp onödigt diskutrymme.

WinSXS-mappen innehåller alla Windows systemkomponenter. Det är faktiskt så att alla komponenter som hittas runtom i Windows är länkar till filer som finns i WinSXS-mappen.

När Windows installerar uppdateringar läggs det in nya Windowskomponenter in i WinSXS-mappen och Windows behåller även den gamla komponenten i samma mapp. Det innebär att vid varje Windowsuppdatering som du installerar ökar storleken på WinSXS-mappen. Det ger dig möjligheten att avinstallera windowsuppdateringar från kontrollpanelen som kan vara nödvändigt om man exempelvis stöter på någon bugg i just den uppdateringen. Som tur är så det sällan windowsuppdateringar ställer till problem och det är därför diskrensningsverktyget och DISM finns till vår räddning.

Hur gör man då för att rensa mappen?

För att köra diskrensning i Windows 7, 8 & 10 (i Windows Server 2008, R2 och 2012 måste du först aktivera diskrensning enligt den här guiden)

Öppna Diskrensning (klicka på Start, skriv ”Diskrensning” i startmenyn och tryck ”Enter”).

Klicka på Rensa systemfiler
rensa-systemfiler

Bocka i Windows Update-rensning och tryck OK
windows-update-rensning
(Om du saknar alternativet Windows Update-rensning behöver du först installera viktiga Windows-uppdateringar och starta om datorn. Prova sedan igen.)

Har du använt din dator i flera år utan att ha kört rensningen tidigare finns det förmodligen flera GB med data att rensa.
Rekommenderar även att bocka i flera av de andra alternativen i Diskrensningen, vilka du bockar i är upp till dig.

Nästa omstart av datorn kommer att ta lite längre tid då Windows kommer att köra en del rensning av filer innan du kan logga in.

Dism.exe För mer avancerade användare

Jag kommer att uppdatera artikeln med mer ingående instruktioner inom kort! Rekommenderar iaf. att köra följande i en eleverad kommandoprompt:

DISM.exe /online /Cleanup-Image /SPSuperseded

Kommandot kommer att ta bort filer som behövs för avinstallation av Service Packs. Du kan inte avinstallera installerade Service Packs efter att ha kört kommandot. Service Packs är säkra uppdateringar som normalfall aldrig behöver avinstalleras.

Skriv gärna en kommentar om du undrar över något!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here