Finns det något vettigt (och billigt) alternativ till Photoshop?

1
4635

 

Jag får ofta frågan om det finns något alternativ till Photoshop som ändå inte kostar skjortan och svaret är kort och gott; Ja!

Det finns ju såklart både fördelar och nackdelar med att välja annan programvara men den allra största nackdelen är då Photoshop fullkomligt dominerar marknaden så är nästan alla guider, utbildningar, material, m.m. inriktade på Photoshop. Det kan ibland alltså vara svårt att hitta exempelvis guider på hur man tar bort bakgrunder i programmet Gimp.

Men! Hade fler gjort som du, dvs sökt efter och köpt alternativ till Photoshop, så hade Photoshop tappat marknadsandelar.

Nåja, nog om det! ”Skippa skitsnacket och gå över till alternativen!” tänker ni säkert.

Affinity Photo (Kompetent verktyg!)

För 519 kr (i dagsläget) får du ett galet kompetent verktyg som dessutom, i mångt och mycket, är bättre än Photoshop. Inga månadsavgifter eller bindande avtal utan en engångskostnad så som det ska vara, enligt mig. Jag har använt och använder Affinity Photo och har hittills inte hittat någon funktion i Photoshop som saknas i Affinity.

Gimp (Gratis!)

Gratis är gott, eller hur? Gimp erbjuder de allra flesta funktioner som vi bildredigerare söker och gör ett bra jobb. Dess GUI är enkelt och det är lätt att hitta runt i programmet vilket gör det ett av mina vardagsprogram som jag använder för enklare redigeringar. Den största fördelen är att det är gratis, lättarbetat och icke resurskrävande. Det gör att jag enkelt kan installera programmet på valfri dator och göra de redigeringar jag behöver göra på språng. Rekommenderas för dig som söker ett gratis program för enklare redigering.

Övrigt och slutsats

Det finns såklart andra programvaror men jag tycker ingen av dem ens tål att jämföras med Photoshop. Pixlr, Paint.net, etc. är mer lek än bildredigering. 

Photoshop är som tidigare sagt dominerande i branschen och har du råd så bör du kanske snegla på att införskaffa det. Den gigantiska fördelen att ”alla andra kör det” väger tungt för att kunna utväxla idéer och samarbeta med kollegorna som också använder Photoshop men jag vill samtidigt slå ett slag för Affinity! Testa det iaf, du blir definitivt inte besviken. 🙂

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here